maanantai 23. lokakuuta 2017

Kierrätettyä ja itse tehtyä


Olen aika paljon miettinyt pukeutumista ja kuluttamista viime aikoina. Blogitauon aikana minun vaatekaappi jollain tapaa vakautui ja olen viimeisen vuoden aikana ostanut loppujen lopuksi aika vähän vaatteita ja nekin suurimmaksi osaksi vintagea tai kirppiksiltä. Tyylikin toki koko ajan muotoutuu enemmän omanlaiseksi ja oman vaatekaapin antimista saa monenlaisia yhdistelmiä kyhäiltyä, kun tietää, että niin moni vaate sopii yhteen.


Olen myös jonkin verran ommellut vaatteita, kuten esimerkiksi tuon kuvien keltaisen hameen. Asun takkia olen aika reippaalla kädellä muokannut kirppikseltä löytyneestä valtavasta kukallisesta kasarifarkkubleiseri-hirvityksestä omaan tyyliin sopivaksi. Ja kyllä muuten tulikin hyvä ! Suosittelisin kaikille, että edes kerran elämässään ompelisi yhden vaatteen alusta loppuun. Siinä huomaa hyvin, miten työlästä on tehdä vaate ja miksi halpavaateketjujen hinnoittelu on pielessä. 

En minä mikään täydellinen kuluttaja ole, mutta on hyvä välillä kyseenalaistaa omia kulutustottumuksia. Itselläni ehkä suurimpia käänteitä oli se, kun aloin kurkkia materiaalilaput tarkemmin. Halusin hiostavista, ihoa ärsyttävistä akryyli-neuleista eroon ja nykyään esimerkiksi minun neuleet on lähes kaikki puuvillaa tai villaa. Useimmat jäljelle jääneet ovat mummuni aikoinaan kutomia. Ja kun akryylista on päässyt eroon, ei sitä halua enää kaappiinsa ostaakaan. Ja harmittavan monet neuleet edelleen tehdään akryylista, eli muovista.  Toinen juttu on se, etten enää käy tylsistyksissäni hortoilemassa vaatekaupoilla ja kirppiksillä.


Kierrättäminen on mielestäni lähtökohtaisesti hyvä juttu, mutta nykyään trendien ja mallistojen vaihtuessa niin tiuhaan tuntuu, että aina vaan helpommin dumpataan ne muutaman kerran käytetyt vaatteet kirppiksille ja uffin keräysluukkuun. Kirpputoreilla käydään enemmän ja on olemassa erilaisia appejakin second hand-löytöjä varten. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon vaatejätettä jää vaatekauppojen myymättä jääneistä vaatteista.

Itsellä kävi aikamoinen pisto sydämessä, kun karsin tavaraa säilytystilan puutteen vuoksi muuttaessani pienempään asuntoon. Mitä jos pitäisikin elää loppuelämä kaiken ostamansa tavaran kanssa ? Ei ehkä tulisi ostettua senkään vertaa mitä nyt. 

Tässä asussa on kierrätettyä, itse tehtyä ja pari vanhaa Gina Tricotista ostettua suosikkia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

hei olette ihania !