sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Pieniä tekoja: Tiskaaminen

On ollut jo pitkään mielessä, että toteuttaisin tällaisen sarjan pienistä teoista kohti ekologisempaa elämää. Nämä voivat olla monelle jo itsestäänselvyyksiä omassa arjessa. Jos kuitenkin edes joku saa näistä matalankynnyksen vinkeistä kimmokkeen pyrkiä kohti ekompaa elämää, koen tämän postaussarjan tarpeelliseksi ja onnistuneeksi !
Vaihda tiskiaine ekologisempaan vaihtoehtoon. Kauppojen hyllyille on viime vuosien aikana tullut tasaiseen tahtiin enemmän ja enemmän vaihtoehtoja ekopesu-ja tiskiaineiden valikoimaan. 

Tässä kuvassa näkyvän Marcel's GREEN SOAP:n olen ostanut Amsterdamista ruohonjuuren tyyppisestä ekokaupasta, jolle en kuollaksenikaan muista nimeä. Tässä on aivan ihana appelsiinin ja jasmiinin tuoksu, ihan harmittaa kun se kohta loppuu. Methodin tiskiaineita löytyy ainakin Prismoista ja isommista K-kaupoista. Olen kuullut positiivista palautetta myös esimerkiksi Ecoverin käsitiskiaineesta ! 

Luonnolliset käsitiskiaineet ovat toki kalliimpia kuin esimerkiksi monelle tuttu Fairy, mutta itse mielelläni pulitan pari euroa lisää siitä ettei tarvitse huuhtoa niin paljon kemikaaleja viemäriin !

Korvaa muovinen tiskiharja puisella. Ostin kesällä Loviisasta Krinti- nimisestä putiikista tämän puisen tiskiharjan. Samanlaisia löytyy myytävänä myös Ruohonjuuresta ja varmaan muistakin ekokaupoista. Fiksua tietenkin on käyttää muovinen tiskiharja loppuun, jonka jälkeen ostaa puinen tilalle ! 

Puisen tiskiharjan positiiviset puolet tulevat esiin varsinkin silloin, kun on aika hävittää vanha harja. Kun harjasosa on kulunut, voi sen korvata uudella, sillä tiskiharjan pää on vaihdettavissa. Lisäksi kuluneen harjasosan voi siirtää muunlaisiin siivouspuuhiin (vaikka kaakeliharjaksi) tai esimerkiksi polttaa. Kasvikuidusta ja puusta tehty harjaspää joka tapauksessa maatuu: näin harja ei jää rasittamaan luontoa vuosiksi eteenpäin - toisin kuin muovinen.  

Tiskatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös vedenkulutukseen. Minulla itselläni on pieni keittiö ja vain yksi tiskiallas. Olenkin ratkaissut huuhtelua koskevan ongelman niin, että täytän tiskipöydälle vadin huuhteluvedellä. Näin ei tarvitse juoksuttaa turhaan vettä astioita huuhtoessa, mutta tiskaaminen käy sujuvasti ! 


8 kommenttia:

 1. Loistava idea sarjalle ! Uudet vinkit on aina tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiitti ! Toivottavasti kaikille löytyisi uusia vinkkejä matkan varrella.

   Poista
 2. Ihana sarjaidea, jään innolla odottamaan, mitä keksit tähän tulevaisuudessa! :) Mulla on ollut etsinnässä uusi ekologinen tiskipesuaine, mutta jostain syystä sellaista ei ole osunut silmään lähiprismassa, täytynee katsoa seuraavalla kerralla vähän tarkemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee ! Jos Methodin tuotteita ei löydy, niin aika monessa paikkaa on ainakin noita Ecoverin ekopuhdistusaineita myynnissä :--) Mut kurkkaa jos löydät Methodia, näissä on aivan ihana tuoksu !

   Poista
 3. Jee, kiva sarja tää! Ekologisuus kiinnostaa, uudet vinkit on mullekin aina tarpeen. Oon noita Methodin tuotteita itekkin käyttänyt ja tykännyt kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ! Musta olis just kiva, että tää aihe herättäisi keskustelua ja saisi ihmiset jakamaan omiakin vinkkejä :-)

   Poista
 4. Tämä on tosi hyvä idea! Mun mielestä pienilläkin teoilla on merkitystä ja on tosi hienoa, että jaat tällaisia hyviä arjen vinkkejä! Mulla on ollut Ecoverin tiskiainetta ja mun mielestä se toimi hyvin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes ! Nimenomaan - pienestä on helppo lähteä liikkeelle ja mitä useampi tekee niitä pieniä tekoja, sitä parempi :--) Mulla on kans ystävät käyttäneet Ecoverin tiskiainetta ja ovat tykänneet ! Mut koukutti Methodiin ihana tuoksu, ah niin raikas sitruuna ja minttu.

   Poista

hei olette ihania !