torstai 26. marraskuuta 2020

Kirppislöytö, ooh la laa


Löysin Zadaa- sovelluksen kautta mielettömän hienot Dr.Martensin korkokenkäbootsit kuudellakympillä ja ostin ne. Pidän niistä kovasti ja mielestäni ne on aika kovikset myös. Ne tulevat varmasti olemaan kovassa käytössä vielä vuosia. Olen tallustellut niillä jo kolmesti sen jälkeen kun ne maanantaina saapuivat - ovat mukavat jalassa ja ehdottomasti käyttökelpoiset myös mukavuutensa vuoksi.   

Samalla kuitenkin jäin miettimään tätä second handin maailmaa ja sen kokemaa suosiota. On paljon hienoja sloganeja kuin "käytetty on uusi uusi", mutta onhan jonkun kuitenkin ostettava se uusi ennen kuin siitä tulee käytetty. Tai secon hand, sillä osa uudelleen myytävistä vaatteista on täysin käyttämättömiä tai olleet muutamia kertoja käytössä. Nämäkin kengät vaikuttivat aivan uusilta, joka on tietysti minulle varsin mieluinen asia, teinhän hyvän ja lähtöhintaan verraten edullisen löydön. Mutta isossa mittakaavassa kuitenkaan ei niin siisti juttu.

Vaatteiden käyttöikä lyhenee koko ajan, uusia halpamuotiketjuja rantautuu systemaattisesti suomeenkin ja ostoja tehdään entistä enemmän, entistä halvemmalla. Eettisempiäkin tekijöitä tulee markkinoille pikkuhiljaa, mutta joskus mietin, että onkohan maailmassa jo tarpeeksi niitä 'täydellisiä valkoisia t-paitoja'? Tarviiko jokaisen eettisemmänkin toimijan tehdä niitä lisää? Mistä me oikeasti tiedetään onko puuvilla luomua vai ei? Voikohan kenenkään lupauksiin paremmasta etiikasta muotiteollisuudessa oikein uskoa? Milloin tämä järkyttävä kulutusrumba loppuu tai edes laantuu?

Nämä mietteet ja ehkä ikuinen kyselyikä seuranani ajattelin tuutata marraskuun lopun pimeyttä nenuun näillä badass-Martoilla.


5 kommenttia:

 1. Mielettömän hieno löytö! Kirpparikulttuuri on muakin mietityttänyt pitkään, ja onhan se tavallaan kulutuskulttuurin nurjapuolelle kuuluva ilmiö. Ihmiset, jotka ostavat uusia vaatteita joutuvat laittamaan vanhempia vaatteitaan myyntiin ihan vaan saadakseen tilaa niille uusille hankinnoille. Toki jotkut päivittävät vaatekaappiaan vastuullisesti ja siksi laittavat vähemmälle käytölle jääneitä tavaroitaan myyntiin, ehkä jopa korvaavat myytyjä tuotteitaan kirpparivaatteilla. Toivotaan, että tää järjetön kuluttaminen rauhoittuisi tulevina vuosina, eikä enää tarvitsisi miettiä kirppariostosten eettisyyttä ja ekologisuutta näin paljoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin, kiitos :--)
   Jep, on paljon hyviä asioita kuten se että monen vaatteen/tuotteen elinkaari pitenee huomattavasti kun se kierrätetään ja monet tyypit ostaa käytännössä vain second handia. Mutta toivotaan tähän koko pikamuotiasiaan pikaista isomman asteen muutosta !

   Poista
 2. Hey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3

  www.pimentamaisdoce.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. En ehkä kestä miten upeet Martat oot löytäny! <3 Myös tosi hyvää pohdintaa kirppistelystä ja kulutuskulttuurista, tämmösiä ajatuksia itsekin pohdin aika ajoin sekä omasta että yleisesti kuluttamisesta.

  Also ihanaa, että säkin vielä bloggaat, me aletaan olla harvinainen ihmisryhmä... :')

  VastaaPoista

hei olette ihania !