Eowyn Ivey: Lumilapsi


Huomaan, etten osaa tarttua kirjoihin, jotka kertovat kesästä. Haluan, että joku kirjoittaa minulle kauniiksi tämän tuiskuavan lumen ja ihoa kiristävän pakkasen. Eowyn Ivey onnistui siinä kirjallaan Lumilapsi.

Lumilapsi vie lukijan 1920-luvun Alaskaan, missä luonto on armoton, eikä ihmistä varten. Suru on ajanut Mabelin ja Jackin korpeen kauas ihmisistä ja yhä kauemmas toisistaan. Vasta kun ensilumi pitkän ja kylmän syksyn jälkeen sataa, pilkahtaa toivo. He rakentavat lumesta pienen kaipaamansa tytön, lumilapsen. Aamun koittaessa lumilapsi on kuitenkin poissa, mutta metsänreunassa puiden takana juoksee pieni tyttö kettu kintereillään. Oliko tyttö todella teidän luomuksensa vai ehkä sittenkin - pelkkää harhaa?

  Aurinko laski pitkin jokea, heitti kylmän punerruksen valkohuippuisiin vuoriin, jotka reunustivat laaksoa molemmin puolin. Yläjuoksulla pajupensaat ja soratöyräät, kuusimetsät ja matalat poppelimetsiköt kohosivat vuorille teräksensinisinä. Ei peltoja eikä aitoja, koteja eikä teitä, ei ristinsielua silmänkantamattomiin. Pelkkää korpea.
  Kaunista, Mabel tiesi, mutta sellaista kauneutta, joka repi rikki ja kaapi tyhjäksi, jätti avuttomaksi ja paljaaksi, jos siitä ylipäätään jäi henkiin. 

Lumilapsi on kaunis ja kipeä tarina surusta, epätoivosta ja lopulta kuitenkin - ilosta ja toivosta. Lukiessani pystyin melkein tuntemaan pakkasen kiemurtelevan iholle, niin kauniisti ja tyynen toteavasti Alaskan säälimätöntä luontoa kuvattiin. Iveyn luontokuvaus oli pysäyttävää. 

  Marraskuu oli koittanut, ja se pelotti häntä, sillä hän tiesi mitä se toisi tullessaan - kylmää laaksoon kuin kuoleman enteenä, jäätikön tuulta mökin hirsien raoista. Mutta se toisi ennen kaikkea pimeyden. Niin täydellisen pimeyden, että himertävätkin hetket tukahtuisivat. 

Ihana kirja, joka sekoittelee karun kaunista kieltä ja maagista realismia. Se kannattelee itseään hyvin alku- ja keskiosissa, mutta lopussa tarina hieman leviää käsiin ja tietty maagisuus katoaa ? 

Jos kaipaat kaunista, valloittavaa talvilukemista (ja pidät esimerkiksi Lumiukko-animaatiosta), suosittelen ehdottomasti tätä lukulistallesi !Kommentit