Pieniä tekoja: itse tehdyt mehiläisvahakääreet


Mehiläisvahakääreet ovat ekologisempi vaihtoehto kertakäyttöiselle elmukelmulle ja foliolle ! Siihen voi kääriä suoraan esimerkiksi eväsleivät tai asettaa sen vuokaruoan suojaksi jääkaappiin. Kääre muotoutuu lempeästi käsien lämmössä ja viileässä se jähmettyy muotoonsa. 

Kääreen voi pestä viileällä vedellä ja tiskiharjalla. Kuumaa vettä ei saa käyttää, silloin vahapinta sulaa. Käärettä ei suositella lihan ja kalan säilyttämiseen, koska puhdistaminen tapahtuu niin matalassa lämpötilassa. Käärettä voi siis käyttää uudelleen ja uudelleen.  
Tarvikkeet:
mehiläisvahahiutaleita tai raastettuna
ohutta puuvillakangasta
leivipaperia
silitysrauta- ja lauta
sakset

Tämä on hyvä tilaisuus käyttää laatikoista pois puuvillakankaita, jotka ovat liian pieniä mihinkään suureempaan ompelutarpeeseen tai oivallinen uusiokäyttö esimerkiksi vanhalle rikkuneelle lakanalle. Mehiläisvahaa myy ainakin ruohonjuuri ja Lahtisen vahavalimo, mistä sitä itsekin tilasin. 

1. Leikkaa puuvillakankaasta haluamasi kokoinen pala. Jos haluat kääriä esimerkiksi eväsleivän mehiläisvahakääreeseen suosittelen suorakulmaista palaa, kun taas kulhon päälle neliön mallinen on ehkä käytännöllisempi. Mieti missä tilanteissa käärettä tulet tarvitsemaan. Minun kääreeni ovat n. 25cm x 25cm ja 35cm x 40cm kokoisia.
2. Laita leivinpaperi silityslaudalle ja sen päälle puuvillakangas. Ripottele mehiläisvahaa joka puolelle kangasta. Jokaista senttimetriä ei tarvitse tukottaa, sillä vaha leviää sulaessaan ja sitä on helppo lisätä tyhjiin kohtiin myös ensimmäisen silityksen jälkeen. Vahakerroksen ei tule olla liian paksu, jottei kääreestä tule liian jähmeä. Silloin se halkeilee muotoiltaessa.

3. Aseta toinen leivinpaperi puuvillakankaan päälle ja silitä mehiläisvaha sulaksi. Lisää vahaa tyhjiin kohtiin, jos tarve. Kun koko kangas on saanut vahapinnan, anna sen jäähtyä - se on todella kuuma ! Jäähdyttely voi tapahtua silityslaudalla, mutta jos olet hätähousu (kuten minä) ja on jo kiire tekemään uutta, voi kankaan nostaa vaikka tiskipöydälle. Tai jonnekin muualle minne esimerkiksi utelias kisse ei heti työnnä nenäänsä.

4. Kun kangas on jäähtynyt se on valmis käytettäväksi ! Taittele kääre keittiön laatikkoon odottamaan käyttöä.

Itse tehdyt mehiläisvahakääreet on hyvä ja edullisempi vaihtoehto Bee's Wrapeille, jotka tehdään Amerikassa. Sitäpaitsi - itse tehdessä saa just niin söpöjä kuin haluaa ! 


Jos et ole kovin innostunut askartelusta, mutta mehiläisvahakääreet kiinnostaa, olen myymässä tekemiäni mehiläisvahakääreitä UPEE second hand-tapahtumassa Tampere talolla marraskuun 30. päivä
Saa tulla moikkaamaan !
( ja ostoksille, hii )Kommentit